Skip to main content

De kortste weg naar geluk

By 21 juni 2019december 4th, 2019Blog

Tijdens een UVON-avond werden we door Marleen van den Hout meegenomen in een ademsessie. Alles start met uitademen, leerde ze ons. Adem-halen hoeft niet, want na uitademen volgt inademen vanzèlf. Het is ongelofelijk hoeveel je kunt bereiken door middel van bewuste ademhaling; betere gezondheid, meer rust, energie, kracht, zelfvertrouwen. Marleen ontwikkelde een laagdrempelige, zeer effectieve ademmethode waarmee je uit je hoofd in je lijf komt. Aan het eind van de sessie stelde ze één exemplaar van haar boek “Start vandaag met ademen” beschikbaar voor degene die ’m als eerste kwam halen – ik!
“In je buik bevinden zich hersencellen,” vertelt ze als ik haar twee weken later bezoek. “In deze tijd waarin mensen geen houvast meer vinden in gezag of andere zaken buiten ons, gaan we op zoek naar de zekerheid die ieder van ons ìn zichzelf kan vinden – je essentie. Je ‘hoger zelf’ vind je laag in je lijf, te bereiken via een diepe buikademhaling.”

Marleen begon haar loopbaan in het bedrijfsleven, na een studie sociale geografie – studeren werd van huis uit gestimuleerd. Haar man nam een baan aan waarvoor ze naar Hong Kong verhuisden, waar ze beiden hard werkten. Omdat dat weinig voldoening opleverde, besloten ze, zonder concrete plannen, terug te gaan naar Nederland. Marleen ging op haar 29e naar de dansacademie in Amsterdam, en richtte vervolgens een school voor vrij bewegen op. Al meteen zag ze dat ademhaling allesbepalend is voor ‘effortless dancing’ en lichaamsbeweging in ’t algemeen. “Je manier van ademen beïnvloedt je manier van bewegen en laat zien wie je bent,” legt ze uit. Ze deed uitvoerig onderzoek naar ademtechnieken en wat het met je doet en verschoof uiteindelijk haar focus van dansimprovisatie naar ademcoaching. Daarmee helpt ze mensen zichzelf van stress en blokkades in hun lijf te bevrijden, waarmee de weg vrijgemaakt wordt om te ontdekken wie ze werkelijk zijn. “We zijn geboren om gelukkig te zijn, en ik leer je de kortste weg ernaartoe – via het lichaam!” aldus Marleen.

Veel mensen zijn vandaag de dag op zoek naar identiteit en zingeving, ook in hun werk. Hoewel er op de werkvloer nog maar weinig wordt gesproken over dit soort spirituele zaken, is het de basis van de maatschappelijke vernieuwing die momenteel plaatsvindt. Marleen bevestigt dit idee: “Ook mensen met managementfuncties in het bedrijfsleven behoren tot mijn klantenkring.” Met deze hoopgevende mededeling vertrek ik.

De Betekeniseconomie krijgt vorm door individuele ondernemers die hun hart volgen en behalve economische ook maatschappelijke waarden nastreven. Deze ondernemers help ik door hun boodschap in tekst te vatten.