Skip to main content

Blijf trouw aan jezelf!

By 10 oktober 2019december 4th, 2019Blog

Annemiek Timmerman heb ik tien jaar geleden leren kennen in de periode dat ik me als zelfstandig onderwijskundige met duurzaamheideducatie bezighield. Ze was net als ik een startende ondernemer en wilde met haar bedrijf InmensTalent! mensen aanmoedigen hun talent, datgene wat je het best afgaat en waar je het meeste energie van krijgt, te benutten in plaats van verloren te laten gaan in een vastgeroeste werkomgeving. Van haar leerde ik dat alles energie is en dat het de uitdaging is je eigen energiebalans te managen door regie te nemen over je leven, in jezelf te geloven en te weten waar je kracht (talent) ligt. Ik ben haar er nog altijd dankbaar voor.

InmensTalent! werd Lucht & Laarzen en uiteindelijk parkeerde ze haar bedrijf om fulltime, en met plezier, samen met haar man Gerlof mee te werken op de biologische boerderij De Haarmeyer in Witharen. In mijn ogen had zij dus eerst haar baan opgezegd om als coach aan de slag te gaan, om vervolgens datgene wat ze anderen meegaf nu zèlf toe te passen als boerin! Maar als ik haar benader voor dit artikel, blijkt het toch wat genuanceerder te liggen.
“Al van kinds af aan heb ik keuzes gemaakt op basis van m’n gevoel,” licht ze toe, “en vaak weken die af van het advies dat ik kreeg uit mijn omgeving, bijvoorbeeld van mijn ouders.” Ze wilde bij de politie, en toen ze daar niet aangenomen werd, ging ze orthopedagogiek studeren in Amsterdam. “Ook daar solliciteerde ik bij de politie, waar ik opnieuw niet aangenomen werd, omdat ik te weinig levenservaring zou hebben en als té gevoelig beoordeeld werd.” Zo belandde ze in het onderwijs, waar ze zag hoe mensen langzaam hun inspiratie, creativiteit en toewijding verloren en verzandden in regels en roosters. “Toen ik ook bij mezelf merkte dat ik aan het aftellen was tot aan de eerstvolgende vakantie, besloot ik ontslag te nemen,” vertelt Annemiek. “Ik wil trouw blijven aan mezelf en dat kon niet als ik hier zou blijven.” In haar nieuwe baan als loopbaanbegeleider van jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt herontdekte ze haar behoefte aan buiten-zijn. Het beleven van de seizoenen met alle geuren en kleuren voelde als thuiskomen. Daar wilde ze meer over weten en ze besloot uiteindelijk ook deze baan op te zeggen en de opleiding voor natuurcoach te volgen. “Terwijl ons boerenbedrijf, eigenlijk zonder dat we het in de gaten hadden, in zwaar weer beland was, startte ik met Inmens Talent!” Gerlof had eerder, vrij plotseling, het bedrijf van zijn vader overgenomen en moest het geheel opnieuw ‘bezielen’; de dieren werden ziek en stallen, machines en andere materialen moesten gerepareerd worden of waren aan vervanging toe. Annemiek werkte voortdurend nieuwe vormen en concepten uit om haar bedrijf op poten te zetten. Daarnaast zat ze steeds vaker op de trekker om bij te springen, waar ze onverwacht veel voldoening uit haalde! En zo draaide het erop uit dat Gerlof en Annemiek vol passie sámen De Haarmeyer gingen runnen, biologisch bedrijf voor melk, vlees en eieren.
Na jaren zwoegen mogen ze nu de vruchten plukken, in de vorm van een vaste klantenkring en de komst van andere ondernemers, waardoor het bedrijf straks nog veelzijdiger wordt en meer te bieden heeft. “Voor iemand van de zijlijn ben ik misschien een jobhopper,” besluit Annemiek, “maar voor mij is dit de weg geweest om mijn behoeften en talenten te ontdekken, mezelf te leren kennen en er trouw aan te blijven.”

De Betekeniseconomie krijgt vorm door individuele ondernemers die hun hart volgen en behalve economische ook maatschappelijke waarden nastreven. Deze ondernemers help ik door hun boodschap in tekst te vatten.