Skip to main content

Overtuigd ZP’er dankzij Corona

By 2 februari 2022maart 11th, 2022Blog

In deze reeks portretten is het nu de beurt aan mijzelf, vond ik zo. Het is lang stil geweest rond Keihart; ik had weinig om handen en heb weinig geschreven. Het thuisonderwijs voor (en vermaak van) onze zoon vanwege Corona, voorjaar 2020, eiste al mijn aandacht op, waarna ik een poos lekker niks gedaan heb.
In deze periode heb ik mooie mozaïek-creaties gemaakt, die ik onder de naam kNnnStg wilde promoten, als inspirerende tegenhanger van mijn werkzaamheden als tekstschrijver. Maar in plaats van nieuwe inspiratie was ik wel klaar met mijn zelfstandigen-bestaan en verlangde naar een baan in loondienst. Ik ben dus gaan solliciteren. Waarnaar? Tja, dat wist ik zelf eigenlijk ook niet. Wat moet je ook met verouderde kennis en ervaring als leerkracht en onderwijskundige, terwijl ik een groot deel van de arbeidsmarkt inmiddels achterhaald en nutteloos vind in onze doorgedraaide, niet-duurzame maatschappij. Behalve naar redactionele vacatures zocht ik breed naar all round functies in organisaties die in mijn ogen op één of andere manier bijdragen aan een nieuwe economie. Het schaarse aantal brieven dat ik schreef, werd negatief beantwoord. Ondertussen moest ik in januari 2021 nog een paar weken de juf uithangen toen de scholen opnieuw sloten, en ik realiseerde me hoe fijn het in deze periode eigenlijk was om geen werkgever te hebben aan wie ik verantwoording af zou moeten leggen…
In een depressieve bui over mijn toestand van werkloosheid en gevoel van zinloosheid, herinnerde ik me dat ik ooit iets gelezen had over het eten van vette vis tegen depressie. Ik ging op zoek naar boeken over gezonde voeding, waardoor ik meer en meer geïnteresseerd raakte en nieuwe energie kreeg. Ik las over de enorme negatieve gevolgen van gefabriceerde voedingsmiddelen voor de gezondheid en vroeg me af waarom we, juist nu, niet massaal geïnformeerd worden over hoe je met een gezonde leefstijl je immuunsysteem kunt versterken. In plaats daarvan worden we geacht afstand van elkaar te houden, mondkapjes te dragen en ons te laten vaccineren, allemaal maatregelen die m.i. de gezondheid juist ondermijnen. Overigens is een goede weerstand niet alleen van belang voor Corona, maar ook voor heel veel andere ziekten, zelfs kanker, zo ontdekte ik! Ik wilde er meer over weten en rolde zómaar in mijn nieuwe “Project Kreeft”, waarin ik mijn bevindingen deel.

Dat was september vorig jaar. In korte tijd nam ik stapels boeken door, want ik kon niet meer stoppen met lezen! Ik werd er zodanig door in beslag genomen, dat ik weken niet meer kon slapen en mezelf moest dwingen alles opzij te leggen. Tijdens de herfstvakantie schoot ’t me in de rug, waarschijnlijk mede als gevolg van het slaaptekort. De periode daarna moest ik dus vooral veel rusten en bewegen, en kon ik niet lang zitten. En toen ik eindelijk weer in staat was te schrijven, werd onze zoon verkouden en mocht daarom niet naar school. Al met al werd mijn nieuwe project behoorlijk vertraagd. Zeer frustrerend; nu had ik eindelijk weer een doel, voelde me eindelijk weer nuttig… waarom dan deze ‘tegenwerking’?! Ik voel wel voor de theorie van de psychosomatiek, die zegt dat ziekten en kwalen worden veroorzaakt door belemmerende overtuigingen, dus welke boodschap zat er achter mijn situatie? Ik heb geregeld overwogen het project te staken, met pijn in m’n hart.
In december volgde het dieptepunt, volledig gevloerd door Corona. Ik heb het maar rustig ondergaan en op het moment van schrijven ben ik grotendeels hersteld. Mijn conditie is weer aardig op peil, ik heb weer meer kracht en energie. En… ik heb besloten te stoppen met solliciteren en dóór te gaan als ZP’er, maar wel anders dan voorheen: nòg meer in mijn eigen ritme, op mijn eigen voorwaarden. Minder volgens de geldende normen van onze maatschappij, die aan mensen voorbij gaan. Ik worstel hier al jaren mee, nam me telkens voor om me niets meer aan te trekken van de economische modellen en daaruit voortkomende ‘verplichtingen’, maar slaagde hier eigenlijk niet in… Christiane Beerlandt heeft de Encyclopedie van de Psychosomatiek samengesteld en op haar website lees ik dat Corona nauw verwant is aan griep. En wat lees ik in de encyclopedie over griep? Rustpauze in het jachtige, stressvolle bestaan, waar mensen slaaf zijn van het maatschappelijk systeem! Nou, de boodschap is aangekomen hoor!
Ik werk nu dus gestaag aan mijn Project Kreeft, in de eerste plaats omdat ik daar zelf behoefte aan heb, omdat ik er plezier aan beleef om zaken in tekst te vatten en te structureren. Meestal dus, niet elke dag. En soms past het niet, dat is dan zo, en ik hoop maar dat ik me daar dan bij neer kan leggen… 😉 .