De ZP’er als kenmerk van deze tijd

By 9 januari 2019 december 4th, 2019 Blog

Op onze arbeidsmarkt, die officieel bestaat uit werkgevers en werknemers, vindt een bijzondere ontwikkeling plaats; het aantal ZP’ers (ZZP’ers) is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Zij dealen met bestaande financiële structuren ondanks de nadelen die zij ervan ondervinden en verenigen zich om ervaringen en risico’s te delen. De opmars van de ZP’er is onstuitbaar en brengt enorme verschuivingen op de arbeidsmarkt en in de economie met zich mee! Die onstuitbaarheid, verandering, vernieuwing behorend bij deze ‘overgangstijd’ die veel mensen ervaren, vind ik zó boeiend! Allerlei ontwikkelingen, zowel op macro- als op persoonlijk microniveau, zorgen voor chaos in onze gevestigde orde, waarin mensen op zoek gaan naar alternatieve wegen van bestaan. Dit zou je overlevingsstrategie kunnen noemen, aangeboren aanpassingsvermogen, gekenmerkt door onafhankelijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen. De nieuwe economie wordt grotendeels vormgegeven door mensen die hun hart volgen en hun talenten inzetten om iets voor anderen te betekenen en daarmee een inkomen genereren – leve de ZP’er!

Als tekstschrijver richt ik me op “zaken die de wereld mooier maken”, ofwel authenticiteit, intrinsieke motivatie, bewuste keuzes… omdat de wereld beter wordt door mensen die dichtbij zichzelf blijven, doen waar ze goed in zijn en daarmee positieve energie verspreiden. De ZP’er is daarvan een goed voorbeeld, met name die mensen die zijn vastgelopen in structuren, systemen, patronen en werkwijzen waar zij niet meer in willen en kunnen functioneren, en besluiten om het ànders te doen. Stel je voor wat voor effect het heeft wanneer dat, zoals nu, op grote schaal gebeurt! Precies dàt kenmerkt deze overgangstijd en precies dàt wil ik in kaart brengen; de ZP’er als kenmerk van deze tijd.

Wat ik zoek (oproep)

Om de ZP’er als kenmerk van deze tijd te beschrijven, zou ik graag in gesprek met ZP’ers die zich herkennen in het bovenstaande, dus mensen die zijn vastgelopen in structuren, systemen, patronen en werkwijzen waar zij niet meer in willen en kunnen functioneren, en het nu ànders doen.
Ook zoek ik mensen die veel met zulke ZP’ers te maken hebben en zicht hebben op trends en ontwikkelingen op dit vlak.

Gerelateerde thema’s waar ik aandacht aan wil besteden:

  • financiële situatie ZP’ers versus werknemers (rechten, vangnet, belasting, etc.)
  • ontwikkelingen in verschillende branches
  • andere maatschappelijke ontwikkelingen (informatietechnologie, individualisering, … )
  • grotere bedrijven die geregeld ZP’ers inhuren
  • ZP’ers die weer in loondienst gaan
  • de nieuwe generatie op de arbeidsmarkt
  • start-ups of andere ondernemingen die met vernieuwing/transitie bezig zijn

En last but not least: ik zoek een verdienmodel (aangezien ik zelf ook zo’n zoekende ZP’er ben. 😉 ).
Graag kom ik dus in contact met partijen aan wie ik tekst over “De ZP’er als kenmerk van deze tijd” kan aanbieden, zoals brancheorganisaties, trend- en onderzoekbureaus, businessbladen, etc.

Ik zie uit naar reacties, tips, suggesties en ideeën!

Foto: Unsplash.