MolTalk

By 12 februari 2018 Blog

Sinds enkele weken houdt het veel mensen weer bezig: “Wie is de Mol”. Dat het een succesvol programma is, is niet zo verwonderlijk; een competitie tussen bekende Nederlanders, met originele spelelementen in een prachtige omgeving, waar het publiek middels social media bij betrokken wordt… kijkcijfers gegarandeerd. Dat het programma is uitgegroeid tot een nationaal event, met zelfs een eigen talkshow direct na elke aflevering, vind ik echter wèl bijzonder. Wat maakt dat mensen blijven kijken naar een analyse van een televisiespel?! Welke behoefte ligt er in Nederland om zó massaal het functioneren van een gearrangeerde spelbreker te ontrafelen? Saamhorigheid misschien?
Wat ik persoonlijk interessant vind aan het programma, is dat het duidelijk maakt dat mensen honderd redenen kunnen hebben om bepaalde dingen wel of niet te doen en dat je ze gemakkelijk kunt verdenken op basis van aannames en interpretatie. Waarom doet iemand zoals ‘ie doet? Daar hebben we maar al te gauw een verklaring voor. En het is niet gauw goed; met positief gedrag wil hij/zij zichzelf in een goed daglicht zetten, met negatief gedrag is hij/zij een sukkel of denkt alleen maar aan zichzelf. En of gedrag positief dan wel negatief beoordeeld wordt, hangt af van… juist: van jou. En dáár ligt wat mij betreft de kern; jouw referentiekader en overtuigingen bepalen hoe de mensen om je heen zich manifesteren. En anders dan in het TV-programma is er in het dagelijks leven doorgaans geen ‘mol’ die jou willens en wetens verhindert je doelen te behalen. Hooguit mensen die ook maar wat proberen en daarbij blunders maken, net zoals jij en ik.
Uitgaan van kwetsbaarheid maakt de wereld milder. Zeker als we bereid zijn aan die kwetsbaarheid tegemoet te komen met onze kwaliteiten! Zonder daarbij onze eigen tekortkomingen te verzwijgen. Het authentieke verhaal, daar ben ik naar op zoek. Is dat misschien onbewust ook de behoefte die ten grondslag ligt aan “MolTalk”?